Terapia prin Realitatea Virtuală acum și în Craiova

Terapia prin Realitate Virtuală reprezintă o metodă inovativă pe care am introdus-o de curând la Centrul de Psihoterapie Irina Gruia, metodă pe care o poți explora și tu. Astfel ghidat de psihoterapeut poți trece peste anxietate, atacuri de panică sau fobii.
Ce reprezintă Terapia prin Realitatea Virtuală?
Realitatea virtuală sau VR permite utilizatorilor să experimenteze un sentiment de prezență într-un mediu tridimensional generat de computer. Clientul folosește ochelari de proiecție, dotați cu senzori de monitorizare a dinamicii corpului, aceștia fiind conectați la un calculator. Acest dispozitiv urmărește mișcările capului astfel încât mișcările și imaginile să se schimbe într-un mod natural cu mișcarea capului, permițând un sentiment de „scufundare”. VR permite livrarea controlată a stimulării senzoriale prin intermediul terapeutului și este un tratament convenabil și rentabil.
Astfel, un mediu virtual reprezintă un instrument pe care psihoterapeutul îl folosește în eficientizarea procesului psihoterapeutic. Dacă în terapia clasică ne folosim de planul imaginativ, realitatea virtuală îi dă clientului posibilitatea să pătrundă mai mult în situația cu care se confruntă, aceasta fiind mult mai aproape de realitate prin intermediul imaginilor. Sau cel puțin clientul își poate reconstrui cu ajutorul imaginilor o situație care să fie cât mai aproape de situația reală.
Cum funcționează Terapia prin VR?
În prima etapă, clientul este introdus în program și împreună stabilesc un plan de intervenție terapeutică, în funcție de nevoile clientului . Împreună cu psihoterapeutul se identifică factorii care au dus la declanșarea fricii sau dependenței. Clientul se familiarizează cu realitatea virtuală și modul în care aceasta funcționează.
În următoarele două ședințe, clientul este pregătit pentru a intra în Terapia VR, iar mai apoi intră în sedințele de Terapie Virtuală. În funcție de situația pe care fiecare client o are aceasta poate dura între 8 și 10 ședințe. Astfel se intră concret în partea de frici sau dependențe și factorii declanșatori ai acestora.
Ce se tratează prin Realitatea Virtuală?
Terapia prin Realitatea Virtuală este dovedită științific, fiind folosită în cercetările psihologice, de peste 20 ani, studiile arătând că Realitatea Virtuală vine cu o îmbunătățire la terapia clasică. Beneficiile metodei se văd în tratarea atacurilor de panică, fobiilor și anxietății. Terapia prin intermediul Realității Virtuale are la bază un truc neurologic pe care oamenii de știință l-au descoperit, comparând conexiunile cerebrale activate de exemplu la persoanele fobice și non-fobice în mediul virtual.
Astfel, în cadrul Centrului de Psihoterapie Irina Gruia se tratează prin intermediul VR
- Agorafobia – anxietate intensa in locurile publice
- Fobia socială-teama și evitarea situațiilor sociale
- Acrofobia – teama de înălțime
- Aerofobia – frica de zbor (cu avionul)
- Agorafobia – Frica de locuri publice, aglomerate
- Claustrofobia – teama de spații închise
- Fobia socială și vorbitul în public
- Fobia de injecții și de sânge
- Fobia de insecte, animale
- Fobia specifica-teama irationala de obiecte sau situații specifice
- Tulburări
- Dependențe
Ședința de terapie virtuală durează 50 de minute , iar în funcție de gradul de anxietate inițială, clientul poate avea nevoie între 8 și 10 sedințe.
Dacă vrei să te înscrii la sesiunile de terapie prin Realitate Virtuală te rugăm să ne contactezi la : 0729449993